מה עושים עם המחשבות שרצות בלילה?
- המרפאה לשינה טבעית
- 17 בפבר׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
מה עושים כשהגוף עייף אך הראש והמחשבות לא מרפות?
"נסו את המשימה הבאה – לא לחשוב על דב לבן,
ותראו שהדבר המקולל הזה יעלה בדעתכם בכל דקה" (פ.דוסטוייבסקי, 1863)

קורה לכם שאחרי יום שלם, אתם כבר ממש עייפים, עומדים להיכנס למיטה, מתארגנים לשינה, מקלחת, צחצוח שיניים, כיבוי אורות, כניסה למיטה, ופתאום, דווקא אז, משהו מתעורר?
מסתבר שאתם לא לבד. החיים של רבים מאיתנו עמוסים ומלאים, עבודה, ילדים, מטלות הבית ועוד. לא תמיד יש לנו מספיק זמן מרוכז של שקט, בו אנחנו יכולים לחשוב עם עצמנו. בלילה, כאשר יש שקט, ומנגנוני ההגנה שלנו יותר עייפים, יש נטיה למחשבות לעלות, ולמוח להתחיל לפעול שעות נוספות.
המחשבות יכולות להיות מגוונות – מחשבות על דברים שקרו במהלך היום, על דברים שייקרו למחרת או בהמשך השבוע, חיפוש אחר פתרונות, דאגות ודברים שונים שמטרידים אותנו, וכמובן מחשבות בנוגע לשינה ולכך שאנחנו לא מצליחים להירדם.
איך מתמודדים עם המחשבות האלה?
באופן פרודקסלי, כמו בציטוט של דוסטויבסקי, שאותו פיתח בהמשך הפסיכולוג החוקר דניאל ווגנר כתיאוריה רחבה (Wegner, 1987) - ככל שננסה לא לחשוב על משהו מסויים, כך הסיכוי שלו להופיע בראשנו ייגבר. "אפקט הדב הלבן" רלוונטי גם למצבים הללו בשינה.
שינה היא דבר הכרוך בהפחתה של עוררות. עוררות יכולה להתבטא בגוף, ברגש, ובמחשבות. כאשר אנחנו עסוקים במחשבות הללו, נוצרת עוררות קוגניטיבית, ובמידה וננסה להיאבק בהם, או לנסות לשים אותן בצד, אנחנו עלולים לגרום לעוררות קוגניטיבית נוספת, ולמצוא את עצמנו ב"מעגל קסמים שלילי" מתמשך.
מתוך כך, ההמלצה העיקרית היא בעיקר לא לנסות להישאר במיטה ולהיאבק במחשבות השונות, אלא לחילופין לבדוק מה קורה אם יוצאים לזמן קצר ולאחר מכן חוזרים, או למשל לתרגל טכניקות של הרפיה הקשורות לנשימה או לגוף. במידה וישנן מחשבות עם אופי מסויים שחוזר על עצמו, כדאי לתת על כך את הדעת, אך גם כאן לא במהלך הלילה, אלא במהלך היום כאשר אנו יותר עירניים, ועם כוחות ומשאבים יותר מחוזקים.
Comments